Den gröna verksamheten

blommor
Vi bjuder in till en vacker, inspirerande och vilsam grön miljö där museets hembakade och hemlagade kan intas, ideer inhämtas till den egna odlingen eller trädgården och barnen kan leka. Här finns dofter och färger och fjärilar och höns och bin…
Under säsong erbjuder vi perenner, örter, sommarblommor mm från Wändels trädgård till försäljning.

Hösten 1996 inleddes arbetet med att, i enlighet med historisk autenticitet rekonstruera trädgårdarna och odlingslotterna kring museet.
Ett omfattande dokumentationsarbete – intervjuer med tidigare boende samt olika arkivstudier – genomfördes av hortonom Stefan Åsberg.

Arbetet finansierades av Kulturmiljöenheten vid Länsstyrelsen, Malmö Förskönings- och Planteringsförening samt Sparbanken Finn. Tack!

Syftet med den gröna verksamheten är att skapa en hållbar och levande historisk helhet där statarlänga, uthus, trädgårdar, odlingar, kretslopp och djur bildar en bas. Detta ska återverka i och kopplas samman med det pedagogiska arbetet, kafé, kök och handelsbod.

2016 byggdes ett mindre växthus där vi tänker skola plantor av frön som skolorna får sätta för att därefter  – vid lämpligt väder plantera ut av skoleleverna.

Odling 1928    Odling 1952

herrar i det gröna

herrar i det gröna

Örtagården    Kökslandet
Äpplen
Lär mer om Gödsel
Lär mer om Kompost
Lär mer om Utedass
Vårt skafferi
Låt tusen blommor blomma
Kafé / Kök

IMG_0802    20160519_104750_resized
Museets blommande          Syrenernas blommning alltid
honungsros!                          lika enastående

IMG_0052  IMG_0024  IMG_0446 IMG_0276
Vi värnar våra brännässlor och tillverkar egna krukor av tidningspapper. Och komposterar.

Under JUBILEUMSÅRET 2015 kom arbetet med att ställa om till Djurpark att ta stor plats. Den stora ekologiska odlingslotten bakom uthuset omvandlades till ett grishägn på 285 kvadrat. Ny odlingsmark skapades i den trädgård som en gång tillhörde Anna och Zepp.
Den spanska skogssnigeln ställer också till det för oss. Under 2016 inleddes arbetet med att odla i pallkragar. Försök med fårull för att hålla sniglarna borta har provats med ett inte helt lyckat resultat. Dock håller ullen borta gnagare. Ett tygkappa på pallkragens kant stoppade dock sniglarna hyfsat. Vi tar nya tag nu 2017.
De historiska odlingarna mellan museet och beteshagarna kommer att förbli likadana. Den ekologiska profilen likaså.
Återstår att på ett bra sätt hägna in museiområdet. Arkitekt Jan Bergfelt har tagit fram en ritning och vi avser starta upp arbetat så snart som möjligt våren 2017.