Höstliga föreläsningar!

5 september: Litteraturrundan

Litteraturrundan 5 september
Kl. 11.30:  PETTER LARSSON gestaltar och berättar: 
När man blev hunsad och slagen ner i skorna, var att läsa ett sätt att härda ut med bevarat människovärde. Man lagrade upp en liten reservfond inombords. Det kunde kännas som om man haft en tia i kofferten, när det bara var femöringar i plånboken.
Hur såg förutsättningarna ut för landsbygdens arbetarklass i mötet med böcker och bildningsrörelsen? Hur bemöttes statarförfattarna Moa Martinson, Jan Fridegård och Ivar Lo-Johansson när de släppte sina statarskildringar?

Kl. 14:  En podd om arbetarlitteratur: 
Att vittna genom arbetarlitteraturen. Statarmuseet gästas av podcasten Arbetarlitteratur för en live-inspelning, med folkbildaren och förläggaren Mattias Torstensson och författaren och lektorn vid Södertörns högskola Marie Hållander. I ett samtal om relationen mellan dikt och verklighet, om arbetarlitteratur och de som genom litteraturen vittnat om sina levnadsvillkor. Kan böcker och vittnesmål förändra världen? Vilken roll hade statarlitteraturen för statarsystemets avskaffande? Vem kan vittna om sitt liv och hur gör man? Samtalet tar avstamp i Maries avhandling Det omöjliga vittnandet.

10 oktober klockan 13
”En värld att längta till och hoppas på. Hållbarhet i dåtid, nutid och framtid”

En värld att längta till och hoppas på.
Hållbarhet i dåtid, nutid och framtid
.
Utmaningarna för en hållbar samhällsutveckling har diskuterats länge, men befinner sig idag kanske mer i centrum av samhällsdebatten än tidigare. Begrepp som flygskam, klimatångest och konsumtionsdepression indikerar också att hållbarhetens utmaningar internaliseras. För många är det tydligt att det finns ett behov av att växla om, från rådande sociala och ekonomiska system, tankefigurer och livsstilar, till någonting annat. Men vart kan vi rikta vårt hopp? Mot österländsk filosofi eller innovativa tekniska landvinningar? Smarta städer eller prepping? I föreläsningen kopplar Fredrik Björk, miljöhistoriker vid Malmö universitet, aktuella händelser med långa utvecklingslinjer för att diskutera hur historiska erfarenheter kan bidra till att öka välbefinnande och hållbarhet.  
Fredrik Björk

OBS: För att följa de rekommendationer som gäller i Coronatider måste vi begränsa antalet platser till 20 per föreläsning.
Förbokning
på 040-44 70 90 eller till brevladan@statarmuseet.com 
Föreläsningarna sker även digitalt – mer information kommer att finns på vår hemsida och sociala medier när det närmar sig.
Vägbeskrivning: 
Buss 148 från Malmö på helger till Torup Statarmuseet.
Torupsvägen 606-59, 233 64 Bara
Information
040–447090