Välkommen till Asta och Tore Svensson hem som nygifta 1952!

Asta (1927-2009) och Tore Svensson bodde här i ”Långan” som gifta 1951-58. Tore (f 1926-) är född och uppvuxen i huset. Tore började jobba redan vid 11 års ålder, när han kom hem från skolan.

  • kök 52

Jag var ute med hästräfsen och gjorde betlukning.

Det var hårt arbete på somrarna och kallt på vintrarna. Tore är stolt över att vara statarunge.

Skämmas för att vara statare  – varför det? Jag jobbade hårt,men mådde bra av det. Jag är frisk.

Hans mor Hilda Svensson (f 1891) och änka efter Sven Svensson, kom hit 1924.
Tores far Ture Lind (f 1901) var i ladugården varje morgon och ryktade.

Han började klockan 4 och höll på till 7. Mor Hilda började mjölka vid samma tid. Sedan var hon fri till 10, då hon mjölkade till 12. Mellan 4 och 6 på eftermiddagen var det dags igen. Varken Tore, eller hans sex syskon, såg mycket av sina föräldrar.

Asta kom till Torup 1950 efter det att statsystemet avskaffats. Men utöver att hon och Tore som boende i statarhuset fick börja betala 23 kronor i månaden som hyra, var skillnaderna inte så stora.

Asta var mjölkerska och Tore traktorförare. Traktorer fanns på Torup på 1940-talet. Tore hade motorcykel, en 125 kubikare och skaffade sin första bil 1952.

Asta och Tore fick jobba hårt. Det förutsattes att Asta skulle mjölka, trots att hon aldrig sysslat med kor. Och när hon började mjölka domnade armarna första halvåret. Hennes bristande rutin gjorde att hon en gång i början satt för långt ifrån kon. Följden blev att kon sparkade till så att Astas ena öga nästan for ut. Men läkarna lyckades sy fast ögat och rädda synen.

Jag visste ju inte att jag skulle luta huvudet mot kons mage när jag mjölkade…

De köpte nya möbler på Resia i Svedala när de flyttade in. Från början var stora rummet inte möblerat men togs i bruk efterhand som barnen kom. Astas syster arbetade på Kockums och därför fanns många kockumsprodukter i hemmet.

Denna lägenhet möbleras såsom Asta och Tore minns det.