Jan Fridegård om Moa Martinson
Moa berättade som vanligt att den klänning hon hade på sig var hennes enda och att hon gav blankt fan i vad ”man” tyckte och tänkte. Kanske köpte hon en ny till Sovjetresan året därpå. Annars dugde nog den hon hade på sig till kaviar och vodkafest hos tavaritj Stalin.
Det kortaste strået, 1966

Jan Fridegård om Ivar Lo-Johansson
Ja, Ivar tror visst att han är författare – jordens axel som allt vänder sig omkring. Troligen sjukligt. För mycket framgång är som Du känner till, farligare än motsatsen.
Brev till Bertil Isberg, 1960

Moa Martinsson till Fridegård
Skriv fler böcker Fridegård, fler, fler i denna förbistringens och mörkrets tid. I denna kvasifilosofins tid. Där ingenting duger som inte lyser och bullrar. Där alla kavar och kavar och skriver idel smörja. Och ju värre smörja de skriver ju mer pängar får de. Vi var i stan i våras på en sorglustig expedition och fick höra en hel del. Man är magsur över dig liksom oss. Akta dig för de litterära salongerna. Där stjäl de musten ur ens själ.
Brev från Moa och Harry Martinson, 1936

Moa Martinsson om Jan Fridegård
Likheten mellan mig och Fridegård finns endast i att vi båda haft följetong i Brand. Trots att vi skriver om samma skikt i samhället. Fridegård är i viss mån konstnär, men han liksom Strindberg gnäller för mycket, målar i svart, och har inget att komma med, vad det gäller det allmänmänskliga.
Brev till Åke Runnquist, 1953

Till den högt värderade vännen Ivar Lo-Johansson
från Moa Martinson.
Tack för du skrivit din stora, varma, mörka, oändligt vackra och sanna bok om statarna, vår tids omedvetna slavar.
Dedikation i kvinnor och äppleträd från 1930-talet.

Ivar lo Johansson till Moa Martinsson
Du menar att jag förtalat dig, därför att jag sagt till Netzen med fl att varken du eller jag eller Fridegård befriat statarna. Detta uttalande står jag för. /…/ Jag sätter värde på dig om det betyder något för dig, men en eller tio författare gör inte reformer för en missgynnad klass. Det mesta har denna klass fått gjort själva. Det vet jag. Vi har ju tjänat ära och berömmelse på eländet. Själv har jag ju inte gått in för reformer i mina böcker. Jag håller på revolutionen så jag kan ju aldrig bli någon medtävlare för någon av juntorna, dessutom har jag till uppgift något helt annat än enbart samhällskritik.
Brev, 1946

Länkar till Moa Martinson, Jan Fridegård och Ivar Lo-Johansson
Sällskapet Moas vännerFattig fann tröst och kraft i Moas böcker
Moa om den svenska maten
Ljus över landet (1943)
En film om arbetarrörelsens eget förlag Tiden och vikten av bildning och böcker. Vi besöker författaren Moa Martinson i Ösmo och följer hennes senaste roman från förlagschefens hand till sättning, tryckeri, bokbinderi fram till färdig bok.

Jan Fridegårdsällskapet
Fattig men stolt

Kvinnornas i hans liv
Ivar Lo sällskapet
Ivar Lo priser
Ivar Lo personliga pris

Lämna ett svar