Den gröna verksamheten
Vi bjuder in till en vacker, inspirerande och vilsam grön miljö där museets hembakade och hemlagade kan intas, ideer inhämtas till den egna odlingen eller trädgården och barnen kan leka. Här finns dofter och färger och fjärilar och höns och bin…
Hösten 1996 inleddes arbetet med att, i enlighet med historisk autenticitet rekonstruera trädgårdarna och odlingslotterna kring museet.
Ett omfattande dokumentationsarbete – intervjuer med tidigare boende samt olika arkivstudier – genomfördes av hortonom Stefan Åsberg.
Arbetet finansierades av Kulturmiljöenheten vid Länsstyrelsen, Malmö Förskönings- och Planteringsförening samt Sparbanken Finn.
Syftet med den gröna verksamheten är att skapa en hållbar, resursstark och levande historisk helhet där statarlänga, uthus, trädgårdar, odlingar, kretslopp, och djur bildar en bas. Detta ska återverka i och kopplas samman med det pedagogiska arbetet, kafé, kök och handelsbod.
2016 byggdes ett mindre växthus där vi kan skola plantor av frön som skolorna får sätta för att därefter – vid lämpligt väder planteras ut av skoleleverna.
Under JUBILEUMSÅRET 2015 kom arbetet med att ställa om till Djurpark att ta stor plats. Den stora ekologiska odlingslotten bakom uthuset omvandlades till ett grishägn på 285 kvadrat.
Vi har byggt hotell för insekterna i gamla vagnen vid vägen, planterat äng och låtit gräset växa på ytan mot vägen.
En ny del av utställningen kring jordarbetet är
De osynliga jordarbetarna
som presenteras i Jordrummet samt ute runt om på museet.
Producent Frida Franckie.
Scenograf Bernt Franckie Grünewald.