Nils Nilsson 1904-02-25 – en bokens och fackföreningens man

Statare / Lantarbetare vid Hyby gård i 42 år. Var med och startade ABF-biblioteket i Klågerup 1934. Efter det att Lantarbetare-avdelningen kommit igång togs kontakt med ABF och biblioteksverksamheten kom igång. De första böckerna fick man från SSU. En omfattande studiecirkelverksamhet startade bl a också för att utöka bibliotekets bokbestånd. Varje cirkel ”värderades” till 95:- och detta belopp fick man böcker till biblioteket.

Det ”fasta” biblioteket låg i Klågerup, under verksamhetstiden på 3 olika ställen. Biblioteket hade öppet 1 timme varje onsdagskväll under vinterhalvåret. Men Nils hade även en del böcker i ett skåp hemma i Hyby. Han bodde då ca 2,5 km från Klågerup.

Utöver utlåningen vid biblioteket och hemma så brukade Nils packa böcker i en sockerlåda som han sedan satte på cykelpakethållaren och cyklade bl a till Holmeja för att där (ca 5 km bort) låna ut böcker. Nils var en missionär när det gällde att sprida litteratur på hemorten.

Nils var ABF-bibliotekets ende bokförmedlare till 1952, då bibloioteket övertogs av nybildade kommunen Bara. Nils var motståndare till detta, men hans egna partivänner drev igenom sammanläggningen. Men hans intresse för böcker och bibliotek upphörde inte, han satt under några perioder som ledamot i kommunens biblioteksstyrelse. Idag finns det fortfarande kvar böcker från detta bibliotek liksom hyllor m m. Likaså finns det material från ABF-bibliotek i Bara, Skabersjö och Svedala som skall ingå i det kommande ABF-biblioteksmuseum, som planeras vid Statarmuseet i Torup.

Texten härstammar från en bandinspelning gjord av Svedalas fd kulturchef Knut Jönsson som även skrivit detta.

Arbetarebiblioteksmuseet
I kamp för fattig mans rätt