Jag behöver lugn jag behöver ro
det är tid att växa som tarvas
inget kan växa inget kan gro
i en åker som ständigt harvas
av Berit Larsson
Den pedagogiska verksamheten bygger på och med barnen och ungdomarna! Museet arbetar kontinuerligt med att formge olika pedagogiska initiativ – där teori och praktik blandas, i nära samverkan med elever och lärare.
Vi hyser stor tillit till barnens förmågor, uppmuntrar deras tillit till den egna förmågan samt uppmuntrar de vuxna att göra detsamma.
Vi vill famna deras ”flyktiga varande i nuet och deras flyktiga saktmod” genom arbete i små grupper. Barnen behöver tid, utrymme och tydliga riktningar i mötet med kulturhistorien och sin kulturupplevelse.
Detta vägleder oss in i det demokratiska alla – barns – lika – rätt – till – kultur.
Vi vill ge tid för reflektioner kring samhälle, då, nu och framåt, allas lika rätt och värde, människors olika levnadsvillkor, manligt, kvinnligt, klass, kultur och tradition.
En viktig del i arbetet är tiden och tystnaden – men även leken och hantverket.
De olika programmen måste bokas. Möjliggör att gruppens förutsättningar, önskemål samt årstid formar programmet i Dagsverken. Detta sker på en plats där historien verkligen ägt rum, känns i händer, doft och smak med stöd i hållbarhet, kretslopp och resurstänkande.
Alla besök inleds med en gestaltad föreläsning anpassad till grupp, ålder, förutsättningar, säsong, enkel svenska mm.
I och med att mötet med museet och verksamheten sker i direkt kontakt med museets mänskliga verktygslåda blir reaktionerna uppfångade mitt i det omedelbara. Det direkta – att kräkas vid livets första handdiskning vid 16 års ålder, att ej kunna nyttja utedasset, eller att uppleva den lyckligaste dagen i mitt liv är ovärderliga mätinstrument.
Detta, tillsammans med skriftliga och muntliga utvärderingar, formar den pedagogiska utvecklingen på Statarmuseet.
Statarmuseet anordnar utbildningar, seminarier, temadagar och arrangemang med utgångspunkten i årstider, förutsättningar och önskemål.
Museet erbjuder viss teknisk utrustning, annorlunda miljöer, arrangemang, föreläsningar och utsökt hembakad och hemlagad förtäring från kök och kafé med högsta KRAV- certifieringen, en historisk matmeny samt engagerade värdar/värdinnor. De lokaler som kan brukas är Orangeriet, Arbetarbiblioteksmuseet, Det fackliga rummet, Hannas och Asta och Tores rekonstruerade hem samt Turerummet.
Tack vare utbyggnaden – Orangeriet, och tillredningsrummet i uthuset kan vårt verksamhetsår sträcka sig in till de något mer kyliga månaderna.
2017 års projekt En historisk tugga, med bidrag från Region Skånes kulturförvaltning, har implementerats i all verksamhet – från pedagogik till Kafémeny.
Historia ger möjlighet till att stärka grundläggande värden som hänsyn, solidaritet och tolerans, vilket i sin tur bidrar till att stärka medborgarrollen och grunden för demokratin. Skollagen
PEDAGOGISKA PROGRAM
Studiebesök. Tid: 2,25-3 lektionstimmar.
Statarmuseet – en promenad eller tur på en gammeldags guppig grusväg, ett möte med tystnad, stillhet och vind i träden med tanke att uppmuntra, samtala och väcka nyfikenhet.
Gestaltad föreläsning följt av rundvandring på Statarmuseet, Arbetarebiblioteksmuseet, Djurparken och bland odlingar/trädgårdar.
Statarliv – en historisk verkstad för alla sinnen. Tid: 6-7,5 lektionstimmar.
Vi lär med handen. Handen minns. Aristoteles
Jag känner mig betydlig! citat från utvärdering
Genom att praktiskt få arbeta så nära en statar- och lantarbetarfamiljs vardag vi anser möjlig att återskapa, öppnas möjligheter till fördjupad förståelse, intresse samt ger verktyg för vår samtid här med kopplingar till andra delar av världen. Programmet famnar hemmet, jord och djur.
Statarmuseet med Torup som lärosal. Tid: 3 – 6 lektionstimmar
Främlingen som kommer till Torup blir verkligen avväpnad,
…men icke med våld. Ragnar Josephson
Här ges möjlighet att se och uppleva Statarmuseet och Torup som helhet i olika praktiska workshops och på en tvärvetenskaplig promenad genom Bokskogen och Torups by med frågor, utmaningar och klurigheter.
Julstök på Statarmuseet. Tid: 4,5-6 lektionstimmar.
Försvunnen är sommaren, den ljuva, och öde stå himmel och sjö.
Si så ja, nu kommer det snö, galoscher och snuva.
Elias Sehlstedt
En dag med julstämning. Besök Hanna 1928 samt Asta och Tore 1952 i deras julpyntande hem samt ta en tur i Djurparken. Upplev doften av kryddor från pepparkaks- och brödbak, värmen från vedspisar där det kokas gröt och mjölkchoklad, djuren i vintertid och en stilla stund med Krafttag! och högläsning.
En historisk tugga
Blanda mjöl, salt och vatten och baka ett bröd…precis som vi alla gjort i alla tider. Vi har mer som förenar oss än skiljer oss åt!
från utställningen En historisk tugga – bättre bryta bröd än varandras nackar.
2017 års projekt En historisk tugga med bidrag från Region Skånes kulturförvaltning och en uppföljning av Riksutställningars En ätbar eftertanke 2016, har under året formgett detta program och implementerats i övriga. Bakning i de rekonstruerade lägenheternas vedspisar, i Bagarstugans vedeldade stenugn samt saft- och syltkok, ättiksinläggningar, tillverkning av eget örtsalt mm profilerar projektet i våra program.
Att bruka kulturarv – föreläsning om historiebruk
Utbildningsdagar för lärare och personal inom skola, vård och omsorg.Historia kan brukas på många olika sätt, av olika aktörer och i olika sammanhang. En tvärvetenskaplig dag med fokus på historiebruk, kulturarv, LGR11 och våra olika pedagogiska metoder. Tillsammans med andra och med siktet inställt på för andra mixas taktilt och teoretiskt.
En historisk resa där vi uppmuntrar till inlevelser och reflektioner.
ÖVRIGT
Konferenser / möten
med historisk matmeny
en historisk resa
en annorlunda och kreativ mötesplats
TEMAN SOM KAN INGÅ I DE OLIKA PROGRAMMEN
En historisk resa med Karla och Karl
Gestaltad föreläsning kring statar- och lantarbetarfamiljernas liv. Berättelsen bygger – med hjälp av fakta, drama, ting och lek historien om statar- och lantarbetarfamiljerna, förindustriell tid med kopplingar till nuet samt med ett globalt perspektiv.
Våga fråga! Våga berätta! Våga förstå! Våga veta!
Stenhögen
Skolklasserna inleder museibesöket vid Stenhögen där de lägger sina medhavda stenar, och med ett tankeskutt tar sig till förr i tiden och ut i hela världen.
Stenrik…
En resa i tiden med Karla och Hulda och Karl
Ett dramatiserat möte med Karla, Hulda och Karl på besök från 1920. De berättar, jämför och ställer i dagen det som de sett från sin plats i himlen.
Är det så att Ni vill glömma det liv vi levde – de villkor som gällde?
Känn det förflutna så lär Ni er att se det som händer idag.
Ur arbetarespelet I skuggan…
Hem * Jord * Djur
Ingår i alla skolprogram. Matlagning, och/eller saft och syltproduktion samt brödbak på och i vedeldad spis och stenugn. Sådd, skörd och ogräsrensning i de rekonstruerade odlingsmiljöerna samt bland dagens grödor i pallkragar. Möte med museets alla djur för omvårdnad, umgänge och äggplockning.
Låt oss uppvärdera människan som handlande, skapande varelse.
ur Filosofiska rummet 2016
Tron gör underverk?
Med utgångspunkten i statarnas och lantarbetarnas förhållande till religiös tro och kyrka ges en gestaltad berättelse. Därefter diskussion och titt på utställningen med samma namn.
Gjorde då kreaturen den minsta skada, hände det ofta att jag fick stryk till. Ja, då var det sorg
i barnahjärtat. Då var det mig en tröst att jag av mor fått lära mig att bedja min barnabön om kvällarna innan jag somnade. Den har hållit mig uppe. Ur Skånska statare och lantarbetare berättar.
I kamp för fattig mans rätt
Besök i Arbetarbiblioteksmuseet. Vi läser ur och diskuterar kring statarförfattarna Jan Fridegård, Ivar Lo-Johansson och Moa Martinson vars skildringar skapade opinion och främjade den fria läslusten. Vi möter Nils Nilsson, stataren från Hyby som vigde stor del av sitt liv åt att dela med sig av sitt läsintresse och fackliga engagemang.
När man blev hunsad och slagen ner i skorna, var att läsa ett sätt att härda ut med bevarat människovärde. Man lagrade upp en liten reservfond inombords. Det kunde kännas som om man haft en tia i kofferten, när det bara var femöringar i plånboken. Ur Statarmuseets Biblioteksguide
Att arbeta eller gå i skolan…?
1863 öppnade småskolan i Torup där det bedrevs undervisning fram till slutet av 1930-talet. Här visas lärarinnebostaden och skolsalen idag genom fönstertittning. Ett besök på Torups skolmuseum, som vi genom åren haft ansvar för, ligger nu i träda pga att Malmö Stad och Svedala Kommun ej kunnat enas om hur hus och inventarier ska hanteras dem emellan.
Lärarinnan skulle ständigt hålla ett öga på barnen när det gällde
lydnad, sedlighet och ordning, både under lästid som lektid.
Om tillsägelse eller varning ej hjälpte skulle aga användas. Skolmuseet i Torup
Land ska med lag byggas!
Här gör vi en resa över tid med fokus på det sociala reformbyggandet i Sverige från slutet av 1700- talet och framåt – framförallt 18- och 1900-tal. Agrart, socialt, urbant, dvs den tid som omgav statar- och lantarbetarfamiljerna – med handen utsträckt till vad som ”gällde alla”…och ändå inte…
Klass, genus, generation, kulturtradition och livsvillkor.
Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden. Statistiska Centralbyrån 2010
En historisk promenad
Pedagogledd vandring runt om på museiområdet. Anpassas till ålder, årstid och möjlighet.
Ett historisk skutt
Pedagogledd tur i Djurparken bland, kaniner, höns, tuppar och minigrisar.
Här kan äggplockning, matning, mockning och umgänge ingå.
Handen minns! – Krafttag på Statarmuseet!
Handens kraft och idén att och gör nåt av det. Olika tematiska program med En historisk tugga – eld, vinäger, olja, salt, mjöl och ull, papper, trä, luffarslöjd. För enskilda bokningar, pedagogiska program samt lovverksamhet.
Man tager vad man haver…
Högläsning
Pedagogledd sago- och/eller litteraturstund. I skolprogrammen avslutar detta dagen.
Det var en gång…
Historiska frågerundor
För att uppmuntra till funderingar kring historiebruk och kulturarv tas olika tematiska rundor med frågor fram för att likt en snitslad bana leda vägen från förr till nu och för framtiden.
Kärringaträtan
Ett gruppdynamisk program där vi blandar lek och allvar i historiska miljöer med tvärvetenskapliga utmaningar för hand, huvud och hjärta – enskilt och i lag.
Klurighetsrundor
Till alla lovveckor och under vissa evenemang produceras tvärvetenskapliga Vill Veta Mer rundor.
Tex: Vad passar inte här?, Loppa, Lus och Gnet, Arkivrundan, Leta upp statarmössen, Var har påskharen varit? tillsammans med rebusar, korsord, pussel mm.
ÖPPEN VERKSAMHET
Lovverksamhet
Museer skall inte vara organiserade för att passa akademiska discipliner utan för att passa människors, och speciellt barnens gränslösa nyfikenhet.
engelske museiexperten Kenneth Hudson
Våra pedagogledda lovprogram riktar sig till familjer och barn utan annan pedagogisk verksamhet.
Under loven erbjuds varje dag Ett historiskt skutt / En historisk promenad, Krafttag! / En historisk tugga, Högläsning och Klurighetsrunda fördelade över öppettiden.
Evenemang
Lördagar och/eller söndagar genomför Statarmuseet olika evenemang med anknytning till det historiska, det aktuella, högtider, årstider mm. Dessa dagar kan innehålla pedagogisk verksamhet, historiska skutt och promenader, föreläsningar, författarmöten, musik, drama mm. Ofta och helst i samverkan med folkbildning, universitet/högskola, föreningar, organisationer m fl.
Snick – Snack
En kortform av föreläsning i ett försök att nå helgernas drop-in besökare med – som vi upplever, begränsad tid/ork att lyssna. Den kan sträcka sig från 5 minuter till 30 minuter – allt utifrån det intresse lyssnarna visar.
VILL DU VETA MER!
Litteratur / information för inspiration och som lärarhandledning
Skånska statare och lantarbetare berättar. red historieprofessor
Lars Olsson
Jord och fria fåglar. Ulf Nilsson.
Karla – en kvinna av tusen kvinnor. Barbro Franckie &
Karin Rydahl.
www.statarmuset.com vår hemsida
Exercitatio artem paravit – Övning ger färdighet
Lärarhandledning
Föreläsningar genom åren i samverkan med Arbetshistoriska seminariet.
Läs mer om våra utbildningar och kurser!
Kontakta oss!