STATARMUSEET – en DJURPARK!
Statarmuseets djur

På Statarmuseet hittar Du de djur statarfamiljerna hade – höns, tupp, kanin och gris. Vi har valt att fördjupa berättelsen om djuren genom arbete med genbank för att därigenom medverka till att utrotningshotade arter överlever.
I hagarna runt om museet strosar betande kor stillsamt och förnöjt. De kor vi ser idag vid museet är inte mjölkkor utan föds upp för sitt kött.

      

”Slakt i takt” – Årets utställning 2016. Slakteriindustrins historia 1870-1960. Slakt i takt är framtagen av Lars Hansson och Centrum för arbetarhistoria.

Statarmuseet djur finns på plats och kan ses mer än 7 dagar per år, vilket inneburit att vi med start 2014 anpassat djurhållningen till det regelverk som gäller för djurpark.
26 oktober 2015 godkändes Statarmuseets Djurpark!

En inledande åtgärd har varit att satsa på enbart en utrotningshotad kaninras – och valet är Orangekaninen. Våren 2017 tog gulsoten den sista avelshonan. Vi får börja om igen.

Kaninerna ska ha sällskap och de nya kaninhusen på 6 kvadratmeter kan rymma 6 kaniner vardera. Utegårdarna är 21 och ca 12 kvadrat varav en med nättäckt tak och idag många grävda tunnlar…

5 hönsgårdar har blivit 3 varav en används som kaningård. Åsbohönsen som blir den genbank vi fortsätter med har en utegård på 51 kvadratmeter. Gården med höns från ”hela världen” är på 80 kvadratmeter och rymmer idag Blommehöns, Svensk svarthöna samt Faveroll. Till varje gård hör ett hus med sittpinnar, reden och stora utrymmen.

Minigrisarna Harry och Ivar, uppfödda hos Ms Piggy´s Pet Pigs är nu helt etablerade som ”museigrisar”. Storleken var inledningsvis en ”Skogaholmslimpa”…svårt att tänka sig att de härstammar från det Vietnamesiska hängbuksvinet och har ett ursprung i raser som Linderödsvin, Vildsvin och Eketorpsvin. De föddes 19 december 2013, har acklimatiserat sig väl, äter, bökar, gillar utmaningar och att kura under värmelampan. Idag har de en uteplats på ca 285 kvadratmeter och ett inomhusutrymme på 16 kvadratmeter med takhöjd över 2 meter. De älskar värme och kan vara svåra att hitta när de bäddat in sig i halmen under värmelampan.
Läs mer om minigrisen!
     
Ivar myser med sin ”matte” Frida.  Harrys kloka ögon.                   Så här små var de när de kom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAfaverollejuli1
En historisk resa i hönsgården
kaninvänskap
Ett historiskt skutt
Orange * Gotlandskanin * Svensk Päls
Linderödssuggan Doris
Linderödsgris
gotlandskanin
Djurparksarbetet

Lär mer om våra pedagogiska initiativ!